11 may 2020, monday

Пазарът на имоти е в депресия, но строителството не е спряло

Въведеното у нас извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус засегна всички сектори на икономиката. Как се отразяват извънредните мерки на строителния бранш и продажбата на имоти - в интервю за Novini.bg коментира г-н Иван Горанов:

 

"Как пандемията се отразява на строителството е доста актуален въпрос, тъй като това е секторът, който носи около 15% от брутния вътрешен продукт на нашата икономика, което е доста сериозен дял. Разбира се, трябва да адмирираме действията на правителството, защото въпреки сериозната ситуация и избора, който трябва да направят, те поеха риска и оставиха секторът да работи. Защото заетите в строителния бранш са около 200-250 000 души, които пряко получават средства. Това са едни 500 000 домакинства, тъй като браншът е свързан с много доставки и различни други сектори.Това е е изключително важно да се отчете като заслуга, защото, ако бяха спрели този сектор, щеше да има още по-голямо натоварване на социалната система, а и вероятността да не издържи този натиск."

 

Как стоят нещата с продажбите?

 

"Трябва да разглеждаме строителството от няколко аспекта, трябва да отделим чистото строителство от недвижимите имоти, които се продават. Когато става дума за инфраструктурни проекти, това ще е нишата , която ще изведе по - бързо целия сектор от тази криза. Така най-бързо ще се задвижи колелото, тъй като целият сектор създава добавена стойност. При други браншове по-бавно се случват нещата. Пазарът на недвижимите имоти е изпаднал в една депресия към този момент , тъй като мерките са рестриктивни и хората не могат да се движат, а жилище не се купува всеки ден. За тези два месеца може да се каже, че имотните сделки са замразени. Това замразяване ще доведе до намаляване и на основното перо в местните данъци и такси, защото тези сделки са много по-малко на брой, а всички знаем, че 3,5% от стойността на нотарилната сделка, което представлява местни данъци и такси, влиза в общинските бюджети."

 

Банките ще продължат ли да кредитират по досегашния начин?

 

"При срещите, които проведохме с търговските банки, те се държат изключително социално отговорно.Те също разбират, че трябва да запазят своите клиенти. Европейският банков орган също е дал разпореждане на централните банки за разсрочване и облекчаване на изпадналите в затруднение физически лица и фирми."

 

Ще въведат ли банките по-рестриктивни мерки при даване на кредит?

 

"Засега няма такива индикации. По-вероятно е да бъдат по-предпазливи в ипотечното кредитиране и да изискват по-голям процент на самоучастие от страна на клиента, тъй като сега даваха кредити и до 100%. Това обаче все още не е ясно, а и нямаме още много пресни случаи, за да се правят изводи.Трябва да изчакаме до септември, тъй като идва и летният сезон, който никога не е бил много активен за покупка на жилище."

 

Ще има ли увеличение на цените на имотите?

 

"2019 година беше година, в която имаше превес жилищното строителство. Мога да кажа обаче, че усложнената заради COVID-19 обстановка ще елиминира спекулативния елемент в пазара на жилища и офиси. Тези, които са настроени за бързи печалби, ще бъдат засегнати от създалото се положение. Както знаем, в среда от пазарна икономика търсенето определя цената. Сега имотите, които бяха надценени, ще се коригират. Някъде ще има корекции на цените, защото има поскъпване на някои строителни  материали и на транспорта, тъй като е затруднен.

Все още е рано да се каже каква ще бъде корекцията на цените на имотите. Ще е ясно едва към септември, тъй като сега се разхлабват мерките. Имот не се купува всеки ден, не може по интернет, трябва да се види качеството на строежа, локацията, както и заобикалящата среда. Това не може да се види на камерата."

Back